Wat ik belangrijk vind als gastouder

Kinderen ontwikkelen zich het beste in een vertrouwde, veilige en liefdevolle omgeving. Bij mij mag je zijn wie je bent. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn/haar eigen tempo. Ik geef kinderen de ruimte om zichzelf en de wereld om hen heen te ontdekken.

Ritme zorgt voor herkenning, vertrouwen en veiligheid. Ik zorg voor een dagritme en daarnaast deinen we mee op het ritme van de seizoenen, het jaar, de jaarfeesten.

Naar buiten!

Ik vind het belangrijk om veel naar buiten te gaan. We doen dit dan ook elke dag. Buitenlucht is gezond! Kinderen mogen bij mij vies worden. We gaan lekker een stuk wandelen door het park, naar de speeltuin, boodschappen doen, naar de markt of we spelen in de tuin. Als het weer het toelaat kunnen we in de tuin eten of gaan picknicken.

Speelgoed

Ik kies bewust voor bepaald speelgoed. Open-ended speelgoed prikkelt de fantasie van kinderen. Er is speelgoed van hout en bioplastic (gemaakt van planten, biologisch afbreekbaar). Maar een pollepel, wc-rolletjes of lakens om een hut mee te maken zijn ook leuke speelmaterialen. Wij hebben geen speelgoed met batterijen.

Er is een keukentje, een speelhoek met gymmatten, boeken, puzzels en spelletjes. Verder hebben we een tuin met zandbak, glijbaan en diverse speelmaterialen. Er zijn knutselspullen, maar ook buiten is een hoop knutselmateriaal te vinden (denk aan bladeren, takken, kastanjes..).

Soms bied ik activiteiten aan, kinderen mogen meedoen, maar het hoeft niet.

Dragen

Hechting en nabijheid is erg belangrijk voor kinderen. Als de ouders niet in de buurt zijn, is het helemaal belangrijk dat het kind een volwassen persoon om zich heen heeft die hij/zij kan vertrouwen. Ik ben voor dragen. Vooral baby’s hebben baat bij veel lichaamscontact. Als u wilt dat uw baby gedragen wordt kan dat. Ik ben zelf in het bezit van verschillende ergonomische dragers en draagdoeken.

Voeding

Bij mij krijgen kinderen gezonde voeding. Ik koop zoveel mogelijk verse en vaak biologische producten. Het liefst met weinig of geen suiker en/of zout. Er is altijd fruit en groente en voor tussendoor bijvoorbeeld een rijstwafel, soepstengel of gedroogd fruit. Te drinken is er water of thee en bij de broodmaaltijd melk (of een alternatief hiervoor).

Dagindeling

Bent u benieuwd naar hoe de dagindeling er bij mij uit ziet?