Groepssamenstelling

Ik vang kinderen op van 0-12 jaar. Ik streef ernaar niet meer dan 4 kinderen tegelijk op te vangen, zodat ik genoeg aandacht voor elk kind heb. Het kan echter wel eens voorkomen, bijvoorbeeld tijdens vakanties, dat er meer kinderen zijn. Ik houd mij altijd aan het maximale aantal kinderen dat ik mag opvangen.

De samenstelling van een groep kinderen met verschillende leeftijden benadrukt de huiselijke sfeer; een soort groot gezin. Ook kunnen de jongere kinderen leren van de oudere kinderen en andersom leren de oudere kinderen te zorgen voor jongere kinderen.

Vrije dagen en vakantie

Vrije dagen en vakanties worden ruim van te voren aangegeven. De ouders/verzorgers zorgen zelf voor eventuele vervanging. Op nationale feestdagen is er geen opvang. Wanneer ik niet werk worden er ook geen uren in rekening gebracht.

Ouders/verzorgers geven op tijd aan wanneer zij geen opvang nodig hebben. Minimaal een week van te voren, maar liever zo vroeg mogelijk. Is een vrije dag of vakantie te laat gemeld, dan worden de uren voor de betreffende week in rekening gebracht.

Dagindeling

Dit is een globale dagindeling om een indruk te geven van een dag bij Marleendje, maar elke dag is anders. Elk kind is verschillend en ook de groepsamenstelling wisselt, dus we zitten niet vast in een programma. Alles is bespreekbaar. De allerjongsten volgen sowieso hun eigen schema.

Tijd
7.00-9.00 Kinderen worden gebracht. Er is tijd om te bespreken hoe het met het kind gaat en we zwaaien eventueel samen naar papa of mama.
9.30-10.00 Samen zetten we de spulletjes op tafel voor het fruit eten. Vaak zingen we samen of lees ik een verhaaltje voor. We eten fruit en drinken water of thee. Daarna brengen we alles terug naar de keuken. Kinderen die het leuk vinden mogen helpen met afwassen/de vaatwasser inruimen.
10.15 Sommige kinderen slapen nog ‘s ochtends. De andere kinderen mogen zelf spelen, we gaan naar buiten, knutselen of we doen een andere activiteit.
11.30 We dekken samen de tafel voor de lunch. Er is brood en beleg en te drinken is er melk (of een vervanger), thee of water. Soms hebben we iets extra’s bijvoorbeeld een ei, groente, cracker of beschuit. We maken een geroosterd broodje of bakken pannenkoekjes.
12.30 Kinderen die ‘s middags slapen kunnen nu naar bed. Soms willen oudere kinderen ook nog even rusten of rustig op de bank een boekje lezen, dat mag natuurlijk ook. De kinderen mogen nu zelf spelen, dat kan binnen zijn, wat knutselen, samen een spelletje doen of we spelen in de tuin.
14.30 Als er kinderen na schooltijd komen, halen wij ze nu op. Daarna drinken we water of thee en eten we een rijstwafel, soepstengel, wat groente of (gedroogd) fruit.
15.00 We gaan naar buiten, doen een gezamenlijke activiteit of genieten van vrij spel.
16.30 We zorgen dat we nu in ieder geval weer thuis zijn. We ruimen vast wat op en ronden rustig de dag af. Als kinderen ‘laat’ worden opgehaald kunnen ze eventueel hun groenten* eten.

* Graag zelf groenten (en/of ander warm eten) meegeven. Incidenteel mee-eten met ons kan in overleg en tegen betaling.

Eten & drinken

Bij mij krijgen kinderen gezonde voeding. Ik koop zoveel mogelijk verse en vaak biologische producten. Het liefst met weinig of geen suiker en/of zout. Er is altijd fruit en groente en voor tussendoor bijvoorbeeld een rijstwafel, soepstengel of gedroogd fruit. Te drinken is er water of thee en bij de broodmaaltijd melk (of een alternatief hiervoor).

Baby’s krijgen eten/drinken in overleg met ouders. Ouders zorgen zelf voor borstvoeding of flesvoeding. Het is handig om 1 voeding extra (reserve) bij mij achter te laten.

We eten op vaste tijden, baby’s hebben hun eigen schema.

Ziekte

Een kind is te ziek is om te komen als het bijvoorbeeld moet spugen en/of diarree heeft of hoge koorts.

Bij ziekte wordt de betreffende week wel in rekening gebracht. Een kind kan nog wel komen als het lichte verhoging heeft, nog kan spelen of op de bank een boekje kan lezen. Er zal rekening worden gehouden met wat we die dag gaan doen. Bij twijfel kunnen we altijd overleggen.

Wanneer ik ziek ben, laat ik dit zo snel mogelijk weten. Uiteraard wordt er dan niks in rekening gebracht.

Huisdieren

Wij hebben twee katten (Yuki en Mochi). Ze zijn erg gewend aan kinderen. Ze spelen graag buiten, maar liggen soms ook te rusten op een stoel of komen een kopje geven. Als het te druk wordt gaan ze meestal naar de gang. Ik leer de kinderen liefdevol om te gaan met de katten. Ik laat de kinderen niet alleen met de katten.

Hoe is het bij ons thuis?

Neem een kijkje in onze gallerij om een beeld te krijgen van de buurt en onze woning.

Zo heeft u al van te voren een goede indruk van de omgeving waarin uw kind zich zal bevinden.